SWE: Lär dig Azure #4 – En virtuell server. Med Minecraft!

Lär dig Azure #4 – En virtuell server. Med Minecraft!

 

I del nummer fyra ska vi kolla närmare på hur man skapar en virtuell maskin. För att göra dig till hjälte i hemmet ska vi också installera Minecraft i servern så att barnen kan få en egen Minecraft-server.

 

En virtuell server tillhör det vi kallar IAAS, Infrastructure As A Service. Företag kan installera sina egna programvaror på servrarna, och när dom inte används har företaget ingen kostnad för dom. Den här guiden hjälper dig att installera en virtuell server så att du får en känsla för hur lätt det är.

 

FÖRSTA STEGET – INSTALLERA SERVERN

 

Vi börjar med att logga in i portalen på http://manage.windowsazure.com och i den vänstra kolumnen klickar vi på ”Virtual machines”, nummer tre uppifrån. Ser ut som en tv J

 

Om det här är din första virtuella server är det tomt i den högra rutan. Har du redan några så ser du en lista.

 

Välj ”New” längst ner till vänster vid plustecknet, när menyn kommer upp väljer du ”From Gallery”. Om du inte ser det alternativet klickar du på ”Compute”, sedan ”Virtual Machines” och SEN på ”From Gallery”.

 

I galleriet har vi förberett massa olika installationer. Dels har vi såklart Windows och SQL Server. Sedan har vi SharePoint och Visual Studio. Oracle har valt Azure som den enda supporterade molntjänsten och vi har en uppsjö olika Linux-distributioner att välja på.

 

För vår uppgift idag väljer vi ”Windows Server 2012 R2 Datacenter”, överst i listan. Markera den genom att klicka på den och klicka på pilen längst ner till höger.

 

I formuläret på nästa sida har vi fler alternativ:

 

Version release date: När installerades senast säkerhetsuppdateringarna i imagen. Välj senaste datumet.

Virtual machine name: Namnet som servern kommer få i Windows (alla datorer heter något).

Tier: Basic har inte en lastbalanserare, Standard har. Väldigt enkelt förklarat. Vi väljer Basic.

Size: Storlek på den virtuella maskinen, ju större desto dyrare. A0 eller A1 räcker utmärkt. Det går även att byta storlek senare.

New user name: Administratörskontot på servern. Kan inte vara ”administrator” som är vanligast. Kom ihåg vad du skriver i den här rutan.

New password: Lösenordet. Måste uppfylla komplexitetsregler. Glöm INTE det här!

Klicka högerpil.

 

Nytt formulär.

 

Cloud service: Lägg med servern i en ny eller befintlig cloud service. En cloud service används för t.ex. lastbalansering.

Cloud Service dns name: Det externa dns-namn din tjänst får.

Region/affinity group/virtual network: Var vi ska placera vår server. Välj West eller North Europé.

Storage Account: I vilket storage-konto servern ska lagras. ”Use an automatically…” duger fint.

Availability set: När två maskiner levererar samma tjänst (t.ex. en websida) lägger man dom i ett availability set för att säkerställa att tjänsten alltid är igång.

Endpoints: En endpoint är den port/ar som servern lyssnar på. En webserver lyssnar till exempel på port 80 som protokollet http går över. Minecraft lyssnar på port 25565. I rutan där det står ”Enter or select a value” skriver du Minecraft, välj TCP som protokoll och både public och private port ska alltså vara 25565.

Högerpil, här går det undan!

 

Låt rutan ”Install the VM agent” vara ikryssad. Klicka på bocken nere till höger.

 

I listan kan du nu ser hur Azure installerar din server. Det tar 5-10 minuter, garanterat längre om du sitter och stirrar på skärmen. Dags att hämta en kaffe, eller gå ut med hunden. Eller dra på Lenny Kravitz nya platta ”Strut” och fuldansa i köket.

 

När det bakom ditt servernamn står ”Running” så är server uppe och snurrar. Dags för minecraft!

 

Om man tycker att formuläret är lite tidsödande och krångligt så tycker man rätt. Vanligtvis gör man hela den här operationen med PowerShell istället.

 

Klicka på servernamnet, och sedan på ”Connect” nederst på skärmen. När frågan ”Do you want to open or save…” dyker upp klickar du på “Open”. Nästa ruta är ”Remote Desktop Connection”, klicka på ”Connect” nere till höger. Välj ”Use another account”. I rutan ”User name” skriver du ”servernamnetanvändarnamn”, t.ex. ”minecraft01joachim” och i rutan ”Password” skriver du in lösenordet du valde.

 

I nästa ruta väljer du ”Yes

 

Efter ett tag loggas du in på din server och ser skrivbordet.

 

Nu är det dags för vår Line Of Business-applikation!

 

MINECRAFT

 

Det finns en ypperlig instruktion på http://minecraft.gamepedia.com/Tutorials/Setting_up_a_server#Windows_instructions hur man installerar Minecraft för Windows. Kör du fast här så kika in där.

 

Eftersom det är en server vi installerat måste vi först se till att kunna surfa på internet. I programmet som är öppet i din server, ”Server Manager”, klickar du på ”Local Server” i kolumnen till vänster. Leta sedan reda på där det står ”IE Enhanced Security Configuration” och klicka på ”On”, välj ”Off” på bägge ställena och klicka ”Ok”.

 

Starta Internet Explorer från startmenyn och surfa till https://minecraft.net/download. Under rubriken ”Multiplayer Server” hittar du ”minecraft_server.1.8.exe”. Ladda hem den, och kör. Klart! Nu kan du från barnets (eller din) dator ansluta med Minecraft mot det namn din Cloud Service fick. Kolla i portalen vad det står under rubriken ”DNS Name”, ange det i minecraft under servernamn när du ska ansluta.

 

Om ditt barn vill ha massa plugins till Minecraft rekommenderar jag dock att du väljer Java-versionen istället. Kolla in guiden jag länkade till ovan för hur du bär dig åt då!

 

Hur man skapar en virtuell maskin i Azure: http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/virtual-machines-windows-tutorial/

Minecraft: https://minecraft.net/

 

Lycka till och återkom om det är några frågor!

 

/Jocke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *