SWE: Lär dig Azure #3 – Websites

I den här delen ska vi ta en titt på hur du kan skapa en egen site genom galleriet och vilka inställningar som finns tillgängliga.

Varför ska du lägga din site i Azure då?

 • Microsoft Azure har stöd för flera språk. Du kan köra .Net, Java, PHP, Node.js och Python. Det räcker och blir över för de flesta.
 • Du får automatisk skalning, dvs när din site går lite trögt för att du har en populär site så skapar vi ytterligare en webserver åt dig automatiskt för att hantera alla besökare. När det lugnat ner sig tar vi bort den. På det sättet sparar du pengar.
 • Du kan använda Microsoft SQL, MySql, DocumentDB och MongoDB som datalagring. Eller Oracle om inte någon av de andra passar.
 • Vi installerar uppdateringar på din webserver. Mycket populärt hos de som tycker patcha är tråkigt.
 • Vi tar backup på din site.

Är du utvecklare? Då kan du hantera din site direkt från Visual Studio. Kolla in http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/web-sites-dotnet-get-started/ för mer information om det. Och missa inte att du kan köra continous integration för din site. Från Visual Studio Online, GitHub, TeamCity, Hudson eller BitBucket.

Det finns fler fördelar såklart, men nu är det dags!

DIN FÖRSTA SITE

Det här mediet tillåter ju inte bilder (bloggen gör ju det, men originaltexten är från Yammer), så det blir en textbaserad genomgång:

 1. Logga in på https://portal.azure.com
 2. Klicka på New längst ner till vänster.
 3. Välj ”Everything” på bladet som visas.
 4. Välj ”Web”
 5. Välj ”Website”
 6. Klicka på ”Create”

På det nya bladet med titeln ”Website” längst till höger måste du nu fylla i lite information:

 

 1. URL: Välj ett namn till din site. Jag rekommenderar att du väljer det domännamn som du tänkt ge din site. Om du inte ska ha någon egen domän kan du fylla i t.ex. ditt namn eller hitta på något annat.
 2. Web Hosting Plan: Du måste välja en plan. Respektive plan innehåller olika funktionalitet och kostar olika mycket. Om du bara testar kan du välja ”F1” som är gratis. Information om funktioner och pris framgår i respektive ruta. Klicka på ”Web Hosting Plan”, ”Browse all pricing tiers” och skrolla ner för att hitta ”F1”. ”D1” som du hittar bredvid tillåter egna domäner också. Man kan byta plan för sin site, vilket innebär att du kan utveckla den gratis och sedan växla upp till ”S3” som ger dig 10 instanser och 50 GB lagring. Det blev mycket där. Välj ”F1” genom att klicka på den och klicka sedan på ”Select” längst ner. I bladet till vänster måste du ge din plan ett namn längst upp, till exempel ”Web gratis” eller liknande. Du kan ha flera olika planer för dina siter. Klicka OK längst ner.
 3. Resource group: Man kan placera saker i Azure i olika grupper. För enklare hantering eller för att se vad dom kostar t.ex. Vi lämnar den som den är.
 4. Subscription: Har man flera prenumerationer kan man välja i vilken prenumeration man vill placera siten.
 5. Location: Om du till exempel vill ha en kampanjsite där du säljer kaviar till japaner verkar det ju dumt att dom ska surfa hela vägen till sverige. Då kan du placera din site i vårt datacenter ”Japan East”.
 6. Klicka ”Create” längst ner. Rutan ”Add to Startboard” lägger till en länk till din site på förstasidan.
 7. När du klickat ”Create” kan du längst till vänster klicka ”Notifications” och se notifieringen ”Creating website”. Det blir en glad grön smiley när den är klar.
 8. Klicka på den gröna smileyn så öppnas bladet för din website. Längst upp finns det blåa ikoner. Klicka på ”Browse”
 9. En ny flik öppnas i din browser med din nya site! Grattis!

 

Vill man inte göra en egen site så kan man välja ett färdigt CMS (Content Management System) i galleriet. Ett av dom mest populära är WordPress. Det finns en utmärkt genomgång i hur du gör en site med WordPress färdiginstallerat på http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/web-sites-php-web-site-gallery/. Säg att du har en kund som behöver en ny kampanjsite igår. Då tar det ca 45 sekunder att installera WordPress och ytterligare 120 sekunder att lägga till och verifiera kundens domän. Din bloggande tonåring grejar det själv. Vill du ha nåt annat system har vi mallar för Joomla, Kentico, Orchard, mojoPortal och Umbraco. Och WordPress på japanska.

Via portalen kan du även installera en SharePoint-farm. Automatiskt. Portalen tar hand om all konfiguration och installation. Det är nästan bättre än skivat bröd! Det finns en hel artikel om det på http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/virtual-machines-sharepoint-farm-azure-preview/.

MONITORERING, LASTBALANSERING OCH MERA

När din site väl är uppe kan du scrolla neråt i bladet. Då hittar man fler smarta funktioner inbyggt i Azure. Gruppen monitorering visar grundläggande information och man kan genom att klistra in en kodsnutt på sin site få ännu mer information om t.ex. antal besök, browsers och så vidare. Gruppen Usage visar hur mycket lagringsutrymme man konsumerat, mängden minne / CPU som instansen använder och om autoskalningen är påslagen. Här ser man också vilken typ av instans man valt. Operations innehåller loggar för nerladdning eller streaming när man får se dom i realtid. Här hittar man även consolen som ger en access till filsystemet och man kan se backuper här också. Deployment visar hur många staging-slottar man har, dvs ytterligare siter för t.ex. utveckling eller test. Sedan har vi networking för den hybrida anslutningen till infrastrukturen man har hemma så att säga, och sist hittar vi inställningar för domäner och SSL-certifikat.

MER INFORMATION

Om Websites: http://azure.microsoft.com/en-us/services/websites/

Om WordPress: http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/web-sites-php-web-site-gallery/

Utveckla med Asp.Net och Azure: http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/web-sites-dotnet-get-started/

Video om autoskalning: http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/videos/auto-scaling-azure-web-sites/

Hybrid-ansluten website: http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/integration-hybrid-connection-overview/

Om du har några frågor så kommentera gärna artikeln, eller skicka ett mail!

/Jocke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *